Brr.... wat is het koud!
 
Met de kleuters hadden we het thema Winter. Bij het Startpunt was de speelzaal omgetoverd tot bioscoop met echte toegangskaartjes, rijnummers en stoelnummers. Het was even zoeken, maar ieder vond zijn plekje en konden alle kinderen kijken naar De Sneeuwman. Wat hebben de kinderen vooral onthouden: de chocolademelk en popcorn tijdens de pauze.
 
In de weken die volgenden hadden we het over de Winter in Nederland. En we hadden geluk, het sneeuwde echt en zo konden de kinderen ook de sneeuw ervaren met de slee, het bouwen van sneeuwpoppen en gooien van sneeuwballen. 
De huisplaats was ingericht tot huiskamer, waar de kinderen konden chillen. Boekjes lezen op de bank of filmpjes van boeken bekijken op de iPad. En het was helemaal fijn wanneer een 'vader' of 'moeder' chocolademelk voor je inschonk.
 
In de onderzoeksplaats hebben de kinderen kunnen spelen met water en ontdekken wat er blijft drijven en wat er zinkt. En we hebben gekeken hoe lang het duurt voordat ijs smelt. Wanneer gaat het sneller: buiten in de schaduw of de zon, binnen in de hal, binnen bij de verwarming?
 
Ook leerden de kinderen over de Noordpool en de Zuidpool. Over de dieren die daar leven, hoe ze aan eten komen en over de mensen die daar wonen of onderzoek doen (op de Zuidpool). Het boek IJsbeer in de Tropen gaf inzicht in het verschil tussen koude gebieden en de warmere gebieden rond de evenaar.