Startpunt

In groep 1/2 zijn we begonnen met het thema ‘tijd voor een feestje’. Juf Kristina en juf Chantal kwamen de klas binnen met twee slagroomtaarten met daarop een feestelijke fontein. Ook hadden zij een spannende envelop. In de envelop zat een brief met de uitnodiging of de kinderen de komende weken kunnen helpen met het voorbereiden van een echt feest. En natuurlijk ook de vraag of zij op ons feest willen komen. Na het lezen van de brief hebben wij een heerlijk stukje taart gegeten.

Kennisoogst/uitleg thema 

Een thema begint altijd met het inventariseren van wat de kinderen al weten. Door middel van het stellen van vragen hebben de leerkrachten de voorkennis geactiveerd en wisten de kinderen al veel te benoemen bij het thema. Zoals wat voor feesten zij kennen, wat je op een feest allemaal eet, welke liedjes er bij feestjes passen, wat je aan trekt op een feest en welke versieringen er allemaal zijn. Al deze kennis hebben de leerkrachten verwerkt in een taart die op de leerwand is gehangen. 

Feestversiering 

In de eerste week hebben wij geleerd over feestversiering. We hebben ballonnen geknutseld, gymles gehad met ballonnen en linten en een blockposter gemaakt, waarbij alle kinderen een klein stukje van een grote poster kleuren. Daarnaast is de hele klas versierd met allerlei soorten versiering, zoals vlaggetjes en slingers. 

Feestkleding 

Bij het onderdeel feestkleding hebben wij geleerd over verschillende soorten feestkleding en wat een kledingstuk geschikt maakt voor een feestje. De kinderen hebben hun eigen feestkleding geknutseld, hele leuke maskers gemaakt en aan het eind van de week mochten de kinderen in hun mooiste feestoutfit een modeshow lopen! 

Feestversnaperingen 

Tijdens de week over feestversnaperingen kwamen de kinderen erachter dat smaken verschillen. Wij hebben een proefles gedaan om te ontdekken hoe zoet, zout en zuur smaakt en toen bleek dat de één iets wel lekker vond en de ander niet! Daarna zijn de kinderen in reclamefolders op zoek gegaan naar zoet, zout en zuur eten en hebben we Sinterklaas geholpen door chocoladeletters te knutselen.   

Feestmuziek 

In de week van de feestmuziek hebben wij geleerd over verschillende muziekinstrumenten en hoe die instrumenten klinken. Wij hebben geluisterd naar verschillende instrumenten waarbij de kinderen moesten raden welk instrument zij hoorden. Verder hebben wij naar feestmuziek geluisterd en lekker gedanst. 

Eind van de week sluiten we het thema af met een zelf, door de kinderen, georganiseerd feest. En volgende week vieren we het Kerstfeest.